PRP Tedavisi

PRP Nedir?
PRP (Trombosit Yönünden Zengin Plazma), iki ana bileşenden oluşur: Kanın sıvı kısmı olan plazma ve vücutta iyileşme süreçlerinde önemli rol oynayan trombositler, yani kan hücreleri. Trombositler, genellikle pıhtılaşma işleviyle tanınsalar da aynı zamanda hücre büyümesini tetikleyen ve tedavi edilen bölgedeki doku iyileşmesini veya ejenerasyonunu teşvik edebilen büyüme faktörleri de içerirler. Trombosit açısından zengin plazma, trombositlerin yoğunlaştırıldığı bir plazma türüdür. Araştırmalar, trombosit açısından zengin plazmadaki yüksek büyüme faktörü konsantrasyonunun iyileşme sürecini başlatabileceğini veya hızlandırabileceğini, yaralanmaların iyileşme süresini kısaltabileceğini, ağrıyı hafifletebileceğini ve hatta saç büyümesini destekleyebileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle PRP uygulaması saçlı deride canlılığı korumaktan cilt kalitesi arttırımına, yara iyileşmesine kadar geniş bir uygulama alanına sahiptir.

PRP Uygulaması Nasıl Yapılır?
PRP (Platelet Rich Plasma) tedavisi, cilt kusurlarını giderip cilde genç ve taze bir görünüm kazandıran bir yöntemdir. Bu uygulama sırasında, kişiden alınan bir miktar kan özel bir tüpe yerleştirilir ve ardından santrifüj işlemi ile bileşenlerine ayrılır. Elde edilen platelet açısından zengin plazma, mezoterapi yöntemiyle kişiye geri verilerek, büyüme faktörleri sayesinde ciltteki kırışıklıkları azaltır, elastikiyet ve parlaklık sağlar, ayrıca hasar görmüş dokuları onarır. PRP işlemi , yüz, boyun, dekolte, eller, bacak içleri, kollar gibi bölgelerde, saç dökülmesi yaşayan kişilerde ve iyileşmeyen yara ya da çatlakların tedavisinde etkilidir. Tedavi süreci, ortalama 30 dakikalık seanslarla, 2 hafta ara ile toplam 4-6 seans olarak önerilmektedir.

Hangi Bölgelere Prp Uygulanabilir ?
PRP en fazla yüz, boyun ve saçlı bölgeye uygulanır. Ayrıca dekolte bölgesi, eller, bacak içleri ve kollar gibi diğer vücut bölümlerine de uygulanır.
  • Lazer/peeling gibi uygulamalardan hemen sonra, derinin hızla iyileşmesini sağlamak,
  • Deride yaşlanma ve foto hasara bağlı oluşan kırışıklıkların azalmasını, cildin esneklik ve parlaklığın yeniden kazandırılmasını sağlamak,
  • Kronikleşmiş yaralarda iyileşme sürecini hızlandırmak için uygulanır,
  • Saç dökülmesini engellemek gibi amaçlarla estetik olarak uygulanır.
Deriyi gençleştirici etkisi prp uygulamanın hemen sonrasında parlak ve canlı bir görünümle belirgin hale gelir.

PRP, Saç Dökülmesi Tedavisinde de Etkili Bir Yöntemdir
Saç dökülmesinin tedavisi sadece PRP ile sağlanabildiği gibi mezoterapi ve PRP  kombinasyonu ile güçlendirilerek de etkin iyileşme süreci hızlandırılabilir. Bu yöntem, çoğu kişi için uygundur, ancak trombosit sayısı düşük olanlar ve kanser hastaları için PRP tedavisi önerilmez.
PRP tedavisi saç dökülmesinde şu şekilde uygulanır: İlk olarak, kişiden alınan kan, steril koşullarda özel bir tüpe yerleştirilir. Ardından tüp, santrifüje konarak yaklaşık 5-8 dakika içinde kanın bileşenlerinin ayrıştırılması sağlanır. Bu işlem sonrasında, trombositlerden ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmı ayrılır.
Elde edilen bu zengin plazma, saçlı deriye, hâlâ canlı olan ve sağlıklı kıl kökleri bulunan bölgelere enjeksiyon yoluyla uygulanır. Bu sayede, sağlıklı köklerden yeni saç telleri çıkmaya başlar ve mevcut saçlar kalınlaşır. Ancak, tamamen saçsız ve kıl kökleri ölmüş kişilerde bu yöntem etkili olamaz; başarı için kıl köklerinin canlı olması gerekmektedir.
Tedavi, 15 günlük aralıklarla ortalama 6 seans şeklinde uygulanır. Kişinin ihtiyacına göre yüzde anti-aging ve akne izlerinin tedavisi için kullanılan dermapen, fraksiyonel lazer veya altın iğne tedavisi saçlı deri için de kullanılıp PRP işlemi ile kombinlenmektedir.
PRP ayrıca, cilt canlılığını artırmak, ince kırışıklıkları ve lekeleri azaltmak için anti-aging amaçlı; akne izlerinin tedavisinde, ayrıca dermatolojide kullanılan dermapen, fraksiyonel lazer veya altın iğne gibi cihazlarla birlikte etkinliği artırmak ve iyileşme süresini hızlandırmak amacıyla da kullanılabilir.

Cildinizi Gençleştirebilirsiniz
PRP tedavisi, kişiden kan alınarak başlar. Alınan kanın içeriğindeki beyaz kan hücreleri ile platelet açısından zengin plazma ayrıştırılır ve cilde enjeksiyon yoluyla uygulanır. Enjeksiyon yapılan bölgelerde, plateletler ve beyaz kan hücreleri birlikte sinerjik bir etki yaratarak büyüme faktörlerinin salınımını tetikler. Bu büyüme faktörleri, kolajen ve hyaluronik asit üretimini artırarak cildin yenilenmesini sağlar, kırışıklıkların ve akne izlerinin görünümünü azaltır ve yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Bu uygulama sırasında, kişiden alınan küçük bir miktar kan özel bir işlemle bileşenlerine ayrıştırılır ve elde edilen “platelet açısından zengin plazma” aynı kişiye cilt gençleştirme amacıyla enjeksiyonla geri verilir. Uygulama sonrasında ciltte sağlıklı bir görünüm ve parlaklık ortaya çıkar. 3 veya 4 seanstan sonra daha kalıcı bir etki gözlemlenir. 20-25 günlük aralarla yapılan 3-4 uygulamanın ardından, 10-12 ayda bir tekrarlandığında daha belirgin bir sonuç elde edilebilir. PRP uygulaması kişinin kendi kanından elde edilen doğal bir yöntem olduğu için kalıcılığı kişiden kişiye değişmektedir.

Plateletler Cildi Yeniliyor
Plateletler, kanın pıhtılaşmasını sağlayarak vücuttaki hasarlı damarları ve dokuları onaran büyüme faktörleri taşıyan hücrelerdir. Vücutta herhangi bir doku hasarı meydana geldiğinde, plateletler aracılığıyla onarım süreci başlar. PRP uygulamasıyla, hedef bölgeye kan dolaşımının taşıyabileceğinden çok daha fazla platelet ulaşması sağlanır. Plazma içinde yoğunlaşmış plateletler cilde enjekte edildiğinde, büyüme faktörleri, kollajen üretimini artırır ve yeni kılcal damarların oluşumunu teşvik eder, böylece cildin hızlı bir şekilde yenilenmesine yardımcı olur.

PRP Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
PRP tedavisi genellikle genç ve orta yaş gruplarındaki bireylere uygulanır. Ancak, PRP tedavisiyle ilgili yapılan araştırmaların %90'ı, özellikle genç ve aktif kişileri hedef alır. Bu da tedavinin en yaygın olarak 20’li, 30’lu, 40’lı yaşlardaki bireyler üzerinde uygulandığını göstermektedir. PRP tedavisi ayrıca gençlerde kas ve tendon yaralanmalarında ve akut kondral rahatsızlıkların tedavisinde de yardımcı bir yöntem olarak kullanılabilir. Günümüzde, ortopedi dışında; fizik tedavi ve rehabilitasyon, estetik ve plastik cerrahi, nöroloji ve diş hekimliği gibi birçok alanda da PRP tedavisinden faydalanılmaktadır.

Sizi Arayalım